Chilipeppar

Redan i februari kan chilipeppar försås inomhus, den behöver lång tid på sig med sol och värme för att ge frukter. Då kan det vara bra att starta tidigt eftersom chilipepparn kan växa som krukväxt inomhus några månader innan utplantering. Frilandsodling av chilipeppar går bra i de södra delarna av landet, men kräver gynnsamt väder, odla gärna under plast. Trivs också mycket bra på balkongen i en kruka som rymmer minst 5 liter jord. Skörda chilipepparn efter hand det stimulerar plantan att utveckla fler blommor. I slutet av augusti toppas plantorna, då får frukterna tid att mogna och plantan ödslar ingen kraft på att skjuta nya grenar. 

 Bästa groningstemperatur 22-26 grader. Låt plantorna stå ljust och luftigt helst med en temperatur runt 20 grader. När plantorna är ett par decimeter höga planteras de om i 12-14 cm vid kruka med blomjord. Chilipepparn kan planteras ut när natttemperaturen håller minst 8 grader.

 Örtagårdens Plantskola har ett stort utbud av fröer för den som vill prova på att odla chilipeppar, de säljer även färdiga pluggplantor för den som inte vill driva upp dem själv. Läs mer på Örtagårdens hemsida.