Höstsådd

55991208553__48D4A3C8-E67F-469A-858F-7AEC2DFA5349.jpg


Det finns fler fördelar med att så redan på hösten. Att få skörda morötter, sallat, persilja mm några veckor tidigare på säsongen är väl inte helt fel, att dessutom en del av arbetet redan är klart när vårbruket börjar kan vara skönt.   

Höstsådda frön gror tidigare på våren och får ett försprång på några veckor. Arbetet i kökslandet blir lite mindre intensivt eftersom en del av sådden redan är gjord. Om man sår en omgång morötter på hösten för tidig skörd och även sår en omgång på våren så får man ett jämnare flöde av skördefärdiga morötter, i stället för att översvämmas av en alltför stor skörd vi ett enda tillfälle.

Sorter som lämpar sig för höstsådd är rotfrukter, sallater och bladväxter som spenat, dill och persilja. Även blommor som ringblomma, klint och sommarslöja klarar höstsådd bra.Vill man exprimentera med andra sorter bör man välja frön som gror vid en ganska låg temperatur för en lyckad övervintring. Fröerna sås så sent som möjligt på hösten, det är inte meningen att de ska gro innan vintern. Har jorden hunnit frysa kan du ändå så om du täcker fröna med jord eller sand. Rensa odlingsbädden så mycket det går från fleråriga ogräs, på våren går det ju inte att bearbeta jorden.