Havtorn

havtorn_top2.jpg


Detta vackra och nyttiga bär växer vilt längs Sveriges kuster, där den tack vare sin tålighet för salt och vindar klarar sig från att konkurreras ut av andra växter. På senare år har man börjat få upp ögonen för bärens nyttiga egenskaper och det har börjat odlas kommersiellt. Vi har några kolonister som odlar havtorn på sina lotter och Katja på lott 12 medverkade på Skördefesten 23 september där besökarna fick provsmaka både bär och havtornsmarmelad.

I bladvecken växer nästa års fruktanlag.

I bladvecken växer nästa års fruktanlag.

Odling
Havtorn planteras i par eftersom han- och honblommorna finns på skilda buskar. Vinden sköter om pollineringen. De vanligast förekommande sorterna är Romeo & Julia samt Svenne & Lotta. Havtorn kan planteras under vår och höst, det är viktigt att vattna ordentligt vid planteringen och en tid efter. När plantan väl etablerat sig tål den torka relativt bra. Genom symbios med en bakterie kan havtorn tillgodogöra sig luftens kväve (i likhet med ärtor och bönor) och behöver därför ingen tillförsel av kväve.  

Bären växer på små korta skaft.

Bären växer på små korta skaft.


Skörd
Då bären sitter tätt mot grenarna som är mer eller mindre taggiga beroende på sort, kan det vara både smärtsamt och svårt att skörda bären. En enklare skördemetod är att klippa av fruktbärande grenar och lägga kvistarna i frysen, sen går det lätt att skaka loss bären. Har man bara en buske kan man skörda hälften av busken årligen på det här sättet eftersom havtorn sätter bär på fjolårsskotten. Då behöver man heller inte gallra eller beskära buskarna på annat sätt för föryngring. Katja tipsar om en film på Youtube, med ett fiffigt konstruerat skördeverktyg, speciellt avpassat för havtorn. Se filmen härVitaminbomb

Havtorn innehåller höga halter av antioxidanter och enkel- och fleromättade oljor både i fruktköttet och kärnan. Bäret innehåller höga halter av C-vitamin, ca 6 ggr mer än i apelsin, samt även vitamin B12 som man annars mest hittar i animaliska livsmedel.  På SLUs hemsida finns mycket information om både bärets nyttigheter och odling av havtorn. Läs mer här

blad.jpg

 Näringsrika blad
Även havtornsbuskens silvriga blad är näringsrika, de innehåller proteiner och antioxidanter som kan bevaras genom varsam torkning. De torkade bladen kan användas i olika teblandningar. Havtorn är även en färgväxt, blad och kvistar ger mörkbrun/rödbrun färg till ylle och bären färgar gult.

 Användning
Havtorn kan pressas till juice, kokas till marmelad eller passeras till puré som är en bra grund till olika desserter. Purén kan t ex användas till att smaksätta glass. Börja med att rensa och skölja bären. De har små fjäll på skalen som kan irritera halsen och ge havtornspurén ett smutsigt utseende. Havtornens arom och vitaminer bevaras bäst om bären inte kokas. Vid kokning av sylt och marmelad är det bäst att tillsätta juicen eller bären så sent som möjligt.

marmelad.jpg

Katjas havtornsmarmelad
Beräkna ungefär 1 dl socker per 100 g bär. Lägg de sköljda bären i en kastrull, fyll på med vatten så att det knappt täcker. Koka upp och rör i sockret, låt koka ca 6 min. Marmeladen kan passeras eller så låter man skal och kärnor vara kvar, de mjuknar vid kokningen. Vill man göra en mildare variant kan havtornsbären blandas med päron.
Marmeladen på bilden är opasserad, havtornsbärens näringsrika svarta kärnor finns kvar. Det ser vackert ut och ger lite tuggmotstånd.

Varm havtornsdryck
300 g passerade havtornsbär, rivet skal från en apelsin och pressad saft från tre apelsiner samt 1 dl vatten blandas i en kastrull. Tillsätt 1,5 dl flytande honung, 1 vaniljstång (skåra den och skrapa ur fröna), 1 tsk hela kardemummakärnor, 4 st stjärnanis och 2 kanelstänger. Låt dra i en timme, värm drycken innan servering.