Reviderat på Årsmötet 22 februari 2022 

Godkänt av Järfälla kommun 2022                 

Förord revidering av ordningsreglerna Görvälns koloniträdgårdsförening, årsmötet 2022:

Under 2021 har styrelsen sett ett behov av att förtydliga Görvälns koloniträdgårdförenings ordningsregler. Vi har vid flera tillfällen upplevt att dessa har kunnat uppfattas tvetydigt, vilket blir väldigt olyckligt då det inte bara gör Styrelsens arbete krångligare utan framför allt drabbar enskild kolonist som har svårt att tolka vad som gäller.

I höstas var Järfälla kommuns ansvariga ute i vårt område på ett besök. När de gick runt i koloniområdet så såg de att vi i flera fall bryter mot vad som är tillåtet att bygga enligt de regler som gäller för området som ligger inom ett naturreservat och kulturområde. Detta har Styrelsen och kommunen diskuterat och kommunen kommer att initiera ett projekt med syftet att minska dessa otillåtna byggnationer. Mer information om detta kommer.

Med detta som bakgrund har Styrelsen med Järfälla kommuns hjälp uppdaterat ordningsreglerna.

Ordningsreglerna är godkända av kommunen.

/Emma Petersson, Ordförande, Görvälns koloniträdgårdsförening

Ordningsregler för Görvälns koloniträdgårdsförening  

Görvälns koloniträdgårdsförening ligger i ett naturreservat, intill Görvälns slottspark.

Järfälla kommun har särskilda regler för naturreservaten. Görvälns gård är klassat av Länsstyrelsen som ett byggnadsminne. Huvudbyggnaden, samt södra och norra flygeln, är byggda på 1600-talet, medan den tillhörande trädgårdsmästarbostaden är från sent 1800-tal. Görvälnsområdet ingår därmed i en särskilt skyddsvärd kulturmiljö, vilket ställer höga krav på utformningen av koloniområdet och de enskilda odlingslotterna.

1.                              Allmänna ordningsregler

1.1          Varje medlem godkänner när kontrakt på lotten skrivs med Görvälns kolonilträdgårdsförening att följa föreningens Stadgar och Ordningsregler.

1.2          Det första året är ett provår. Om lotten tas omhand enligt ordningsreglerna så förlängs kontraktet, annars så får medlemmen inte fortsätta odla.

1.3          Alla medlemmar är skyldiga att rätta sig efter påpekande från styrelsen.

1.4          Odling får enbart ske inom lottgränsen. Det är inte tillåtet att flytta gränsmarkeringarna.

1.5          Ogräs, växtrester, sten, redskap m. m. får inte lämnas på gångar eller gräsmattor.

1.6          Det är inte tillåtet att ställa ut privata möbler på gemensamma ytor och anlägga en uteplats.

1.7          Avfall transporterar du bort själv. Komposterna vid boden är enbart avsedda för avfall från gemensamma ytor.

1.8          Du får inte utan tillåtelse gå på eller plocka bär/grönsaker på annans lott

1.9          Grillning är enbart tillåten på koloniträdgårdens grillplats.

1.10       Bollspel får ej ske inom området

1.11       Hundar och katter ska hållas i koppel

1.12       Lotten ska efter uppsägning återlämnas till föreningen i välskött skick.

2.                              Odling

2.1            Odling ska bedrivas enligt ekologiska principer.

2.2            Odlingslotterna är avsedda för växtodling. Minst 90 % av lotten ska vara uppodlad. Där ingår redskapslåda och gångar.

2.3            Växelbruk ska tillämpas i största möjliga utsträckning.

2.4            Naturgödsel eller KRAV-godkänd gödsel ska användas. Det är ej tillåtet att använda konstgödsel som Blåkorn eller NPK-gödsel.

2.5            Naturgödslad eller KRAV-godkänd jord ska användas

2.6            Träd, buskar och andra högre växter får inte planteras så att omgivande lotter skuggas. Maxhöjd för träd, buskar och växter är 2,5 meter. Befintliga (januari 2022) fruktträd kan undantas, men ska hållas efter genom omsorgsfull beskärning.

2.7            Endast KRAV-godkända bekämpningsmedel får användas. Vid tveksamma fall kontakta styrelsen.

2.8            Lotten skall hållas fri från ogräs. Upprepade anmärkningar som inte åtgärdas kommer leda till uppsägning av lotten

2.9            Odling på lotten måste vara påbörjad den 1 juni.

2.10         Växtavfall och ogräs läggs på den egna komposten (eller förs bort).

2.11         Avfall förvaras på den egna lotten i väntan på att föras bort.

2.12         För lotterna längsmed häcken mot åkern är det inte tillåtet att förvara saker utanför lotten mot häcken.

2.13         Håll efter spansk skogssnigel och skadeinsekter som bladlöss och olika larver. Spansk skogssnigel och skadeinsekter ska avlivas. Övriga djur/insekter får ej avlivas.

2.14         Om växter visar tecken på kvalster eller sjukdom så har styrelsen rätt att begära att lottinnehavaren vidtar lämpliga åtgärder.

2.15         Odling får enbart ske för privat bruk. Ingen kolonist eller dess närstående får bedriva privat försäljning för enskild vinning av produkter som kommer från koloniområdet.

2.16         Nät över odlingar är ej tillåtet. Det finns risk att djur (fåglar/kräldjur) kan fastna i dem.

Vid odlingssäsongens slut ska allt täckmaterial samt ställningar tas ner.

1.                              Byggnationer, staket, växthus m m

4.1          Byggnationer får inte påbörjas utan Styrelsens tillstånd. Vid byggnation utan tillåtelse kommer krav på rivning ställas av Styrelsen. 

4.2          Kompostlådor, redskapslådor, möbler, spaljé, skyddsnät får endast ha följande nyanser: falu rödfärg (under förutsättning att det är äkta slamfärg falu rödfärg, den ljusa eller mörka nyansen), svart, brun, grågrön, mörkgrön eller brädornas naturliga färg.

4.3          Växtstöd/spaljéer är tillåtet, högst 2,5 m höga, men ska vara ytterst diskreta och med huvuddelen luft mellan stolpar/material. Styrelsen avgör om uppsatt byggnation uppfyller kriterierna för växtstöd/spaljé och en kolonist är skyldig att rätta sig efter Styrelsens påpekande.

4.4          Enbart trämöbler är tillåtet. Plastmöbler får ej finnas på lotterna.

4.5          Tryckimpregnerat virke får inte användas då det innehåller bekämpningsmedel. Linolja går bra att använda.

4.6          Kompostlådor får vara max 4 pallkragar höga, cirka 80 cm

4.7          Låga drivbänkar är tillåtet

4.8          Odlingslådor eller annat trävirke som används på lotten för att odla i ska vara av obehandlat trä alt. svarta odlingslådor som saluförs i trädgårdsbutiker.

4.9          Permanenta växthus är ej tillåtet

4.10       Du får ha ett tillfälligt växthus under odlingssäsongen, höjd ca en (1) meter

4.11       Staket är inte tillåtet, däremot någon form av låg, gles (minst 50 cm mellan stolpar) och diskret gränsmarkering, högst 50 cm hög.

1.                              Arbetsdagar och arbetsveckor

5.1            Arbetsveckorna är obligatoriska och lottinnehavare tilldelas två veckor per säsong där de gemensamma ytorna ska skötas. Detta innebär gräsklippning inom ett tilldelat område ena veckan alt. rensning av grusgångar och gemensamma planteringar, samt vattning andra veckan. Lottinnehavare får själva byta veckor och arbetsuppgifter med varandra om det skulle behövas.

5.2            Gemensamma arbetsdagar anordnas vår och höst. Medlem som inte deltar vid föreningens arbetsdagar ska betala 300 kr/gång vilket sätts in utan påminnelse på föreningens plusgiro-konto 611943-2. Utebliven inbetalning kan leda till uppsägning av kontraktet. Några arbetsuppgifter att utföra senare kommer inte att anvisas av Styrelsen, däremot kan man i förväg anmäla till Styrelsen att man inte kan närvara och utföra en anvisad uppgift före arbetsdagen.