spanskskogssnigel.jpg

Spansk skogssnigel

Bekämpningen av den spanska skogsnigeln är effektivast på våren, innan de börjar lägga ägg. Äggen kan inte övervintra i Sverige, möjligen i Skåne. De vuxna sniglarna dör under vintern. Det är de unga ännu ej könsmogna sniglarna som övervintrar och fortsätter härjningarna kommande vår. Från det att de första sniglarna visat sig, dröjer det mellan 1 och 2 veckor innan de börjar lägga ägg. Från äggläggning till att sniglarna kläcks tar det 4 veckor. Sen tar det ytterligare ca 4 veckor innan sniglarna blir könsmogna och själva börjar producera ägg.

Att börja bekämpa sniglarna direkt på våren innan de börjat lägga ägg, är det mest effektiva sättet att begränsa antalet. Fortsätter man sedan att plocka och avliva sniglar, under hela säsongen, visar försök i Norge att på sikt minskar antalet sniglar med 70-80%, detta enligt www.snigel.org.

Sniglarna föredrar växtmaterial som håller på att brytas ner, därför är komposten ett populärt tillhåll. Det finns fler sätt att hålla sniglarna borta från komposten, har man möjlighet är en sluten kompostbehållare ett bra alternativ, man kan sätta upp ett snigelstaket på kompostbehållaren eller strö snigelmedel innehållande järnfosfat runt komposten. I handeln finns två preparat, Snigelfritt från Weibulls och Ferramol Snigel Effekt. Medlen består av små korn med smakämnen blandat med järnfosfat som lockar sniglarna att äta, de tappar aptiten och dör efter ett par dagar. Kornen kan även strös runt känsliga plantor eller läggas i en behållare som sniglarna kryper in i och äter. Preparaten är tillåtna i ekologisk odling och är inte farliga för fåglar och djur.

Sniglarna är nattaktiva och samlas lättast ihop sent på kvällen eller tidigt på morgonen. De hittas lättast i fuktig väderlek och på våren när temperaturen överstiger 8-10°C.

Fällor kan gillras för sniglarna, lägg ut plastsäckar, brädbitar el dyl där sniglarna kan gömma sig under på dagarna. Vittja fällorna varje dag och döda sniglarna, enklast genom att skära eller klippa av huvudet.

Enklaste sättet att avliva sniglarna är som sagt att skära eller klippa huvudet av dem. Andra sätt är att samla ihop dem i ett kärl och hälla kokande vatten över dem eller att frysa dem. 

Källa:
Göteborgs Naturhistoriska museums hemsida, www.gnm.se. Där kan du läsa mer om spansk skogssnigel.
och www.snigel.org en sida från Fritidsodlingen Riksorganisation.